Nyheter från Las Cinco Hermanas

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vi börjar närma oss slutet av sommaren och det är äntligen dags för ett nytt släpp på ¡Wena! Wines! Denna gång är det ett från en nystartad producent vid namn Las Cinco Hermanas – De fem systrarna.

Las Cinco Hermanas grundades 2016 av systrarna María Valentina (31), María José (29), María Ignacia (26), Patricia (23) och Teresita (19). Alla fem har fördelat uppgifterna i företaget och sköter allt från juridik till design av etiketter.

Här har vi ett familjeföretag med en lång historia av vinodling. Redan under deras uppväxt hjälpte systrarna till på deras farfars vingård. Odlingen ligger i Cabildo, Aconcagua (costa) ca 25km från havet, och har tidigare varit en plats där det odlats avokado. I dagsläget är detta den enda vingården i området – men ca 100 år tillbaka i tiden var detta en viktig plats för vinodling

Rio Lua 2018

Vi lanserar nu Rio Lua 2018 (239 kr SB 51639), vilket är Las Cinco Hermanas första årgång (7188 flaskor). Det är en blandning av

  • 57% Cabernet Sauvignon,
  • 19 % Cabernet Franc,
  • 18 % Merlot,
  • 4 % Syrah och
  • 2 % Grenache.

Vinet har lagrats 12-14 månader på fat varav 50 % är nya och till största del franska. Dekanteras med fördel 45 min innan servering och har en lagringspotential på ca 5 år.

Rio Lua 2018 är enligt mig ett fantastiskt vin som är fruktigt och bärigt utan att blir ”syltigt” vilket är precis den stilen jag letar efter. 2018 var ett riktigt toppår för många producenter i Chile, och om du gillar runda och fruktiga viner med fatkaraktär kommer du inte bli besviken!

Gemensamt för många av vinerna vi har valt att köpa in är att det är kvinnliga vinmakare – och detta släpp är inget undantag. Systrarna har tagit hjälp av Irene Paiva som är en av Chiles mest meriterade vinmakare. Irene har över 20 års erfarenhet och har bland annat jobbat för stora namn som Viña San Pedro och Errazuriz.

More to explorer

Nyheter från P.S Garcia

Nästa producent att ta plats i portföljen är P.S Garcia som drivs av vinmakaren Felipe Garcia, eller ”alkemisten” som han även kallas.

Bild på Daniela Lorenzo och José Luis Gómez Bastías

Naranjo – Orangevin från Viña González Bastías

Årets första lansering på Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment är orangevinet 2021 Naranjo från Viña González Bastías. González Bastías är slutstationen på Ramal-Talca

Nyheter från Casa Bauzá

Casa Bauzá är nästa producent att ta plats i Wena Wines portfölj, där vi har som mål att tillhanahålla de bästa vin-